Πύργος Αγίας Τριάδας
Ο μνημειακών διαστάσεων Πύργος Αγίας Τριάδας γίνεται γνωστός για πρώτη φορά από τον L. Ross όταν επισκέπτεται την Αμοργό το 1841, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ένα εκ των ελληνικών παρατηρητηρίων».
Το όνομα του μνημείου οφείλεται στην παρακείμενη εκκλησία Αγίας Τριάδας, τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής. Στα ανατολικά της σημερινής αψίδας του ναού είναι ορατή η αψίδα παλαιότερου ναού ενώ στην εξωτερική πλευρά του βόρειου τοίχου είναι εμφανώς ορατά τα λείψανα τοξωτής κατασκευής. Στον ναό είναι εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη που χρονολογούνται στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Η χρονολόγηση του αρχικού ναού είναι αμφίβολη και η οικοδόμησή του έχει τοποθετηθεί στην Παλαιοχριστιανική ή την Πρωτοβυζαντινή περίοδο.
Τα ανευρεθέντα κινητά ευρήματα και η παρουσία πολλαπλών οικοδομικών λειψάνων, χρονολογούμενων από την Προϊστορική έως και τη Νεότερη περίοδο (νεότερες κτιστές κατασκευές σχετικές με αγροτικές εγκαταστάσεις, συστήματα συλλεκτήριων αγωγών, δεξαμενή ομβρίων, κτιστός φούρνος, ελαιοπιεστήριο, ζευγόσπιτο), επιβεβαιώνουν τη διαχρονική χρήση του χώρου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Πρόκειται για οχυρό ορθογώνιου σχήματος, με εσωτερική αυλή και ορθογώνιας κάτοψης υπερυψωμένο πολυώροφο πύργο, με θύρα στον ανατολικό τοίχο και διαμπερή ανοίγματα τριγωνικής διατομής (παράθυρα ή πολεμίστρες), πιθανότατα ιδιωτικό, μια οχυρή αγροικία, δηλαδή, η οποία αποτελεί ενδιαίτημα και χώρο αποθήκευσης της αγροτικής παραγωγής.
Από τους είκοσι τρείς Πύργους που έχουν εντοπισθεί στην Αμοργό, στην περιφέρεια της Αρκεσίνης, στην Κάτω Μεριά, σώζονται τα κατάλοιπα των έξι Πύργων.
Ώρες λειτουργίας:
Θερινοί μήνες: Καθημερινά 08:30-15:00. Τρίτη κλειστά.
Χειμερινοί μήνες: Κατόπιν επικοινωνίας με την ΕΦ.Α. Κυκλάδων και τους Αρχαιοφύλακες Αμοργού.
Κόστος εισόδου: Ελεύθερο